top of page

Vad händer i odlingarna?



Det har varit mycket under våren och jag har inte hunnit skriva här, men nu kommer en liten rapport.


Jord och lådor

Den första workshopen var intensiv då vi ägnade den åt att bygga lådor och bära jord, att det behövs så mycket jord till en låda, ungefär åtta säckar! Och på vissa ställen var det lite kämpigt, på Södermalm byggde vi våra lådor i ösregn. En slutsats utifrån detta är att det är bra om man kan göra egen jord och komplettera med köpejorden, till exempel genom att använda trädgårdsavfall och löv på gården eller i området. Det går bra att lägga detta i bottenplanet och sedan fylla på med kompost och jord. En viktig sak med jorden är att den är torvfri då torvbrytning är i högsta grad miljöskadligt. Den torvfria jorden är dock helt ny på marknaden och det var lite nervöst att använda den i stor skala, men i princip verkar det ha fungerat bra.


Att bygga lådor tyckte de flesta var kul och en workshop på 2-3 timmar räcker utmärkt för att bygga och fylla lådorna.

It's alive it's alive! Den andra workshopen var betydligt lugnare, på Lidingö som var först ut ägnade vi den åt att så och plantera men på de andra ställena hade odlarna redan hunnit så och plantera så vi ägnade en hel del tid åt att titta på det som såtts/planterats och att prata om olika frågeställningar, samt åt att fika och ha det trevligt. Många tog också några extra fröer ur min frölåda och satte dem.



Glädjen när en odlare på Lidingö för första gången fick se sin odling börja växa.


Vatten

Efter en kall vår blev det en varm sommar och det började växa så att det knakade. En viktig fråga blev då bevattningen. Hur ska vi lösa det? Ett sätt är listan som flera odlingssajter har fått, en bevattningslista. Ett annat sätt är att odlarna helt enkelt får hjälpas åt och på vissa håll har även fastighetsskötarna hjälpt till. Utan bevattning vissnar det och här är det jätteviktigt att alla hjälper varandra och vi kommer att göra allt för att hitta så bra system som möjligt. På sikt kommer vi också att sträva efter vattentunnor som ett komplement till slangarna.




Några har haft lite problem med skadedjur men löser det med såpvatten och med att hålla koll.


Ny gemenskap och stolthet för många

På gården i Birkastan har odlingen inneburit ny gemenskap och en stolthet för många: "Jag har upplevt att odlingslådorna gör att grannar möts på ett trivsamt sätt - just för att det är så naturligt och lätt att inleda ett samtal pga av grödorna. Man kan välja att bara prata om odlingen och ändå behålla sin integritet eller välja att öppna upp för ett mer djupare samtal.


Nu har jag sett också att även de som inte har en låda visar upp odlingarna för sina gäster. Och en del tar varvet förbi lådorna när de är på gården av olika anledningar.


Och jag kommer plocka blommor ur min låda för att sätta på bordet.


Jag tycker att det är en annan stämning på gården och jag tycker att det är det roligaste som hänt på gården, något att samlas runt för att dela kunskap eller livet i stort. Och en del smågroll har upplösts på grund av pallkragarna."

13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page