top of page
Skribentens bildSusanna Elfors

Hur ser odlingsåret ut?

I år, 2023 är det första året för Odlingslådan, så det kommer att bli lite av en experimentverkstad, på gott hoppas jag då jag kommer att ägna själ och hjärta åt att göra det så bra som möjligt. I år kör vi på åtta olika platser:

  • Lidingö

  • Arboga

  • Köping

  • Stockholm

    • Birkastan (två sajter)

    • Södermalm (två sajter)

    • Farsta

Mars/april: Infomöte: Odlingsåret börjar med ett första infomöte. Där ses vi och tittar på planerar inför året och ni har möjlighet att ställa frågor. I vissa fall kommer ni också att få skriva odlaravtal med er hyresvärd och även anmäla er på listor till mig. Målet när mötet är slut är att ni ska känna till upplägget och att vi har bokat tid till workshoparna. Jag ska också ha kontaktuppgifter till er och helst ska ni vara med i er lokala odlingsgrupp på Facebook (självklart inte om ni inte är med på Facebook).


April/maj: Workshop 1. Bygga odlingarna och planera för året. Först och främst ser vi till att alla har en odlingslåda och att ni hittar verktygsboden och allt ni behöver. Under denna första workshop bygger vi sedan bäddarna i era odlingslådor i form av lasagnebäddar. Vi lägger tidningspapper i botten och sedan bygger vi på med löv och kvistar och därefter lägger vi på biokol, torvfri jord blandat med kogödsel. Sedan täcker vi bäddarna med löv tillfälligt. Nästa steg blir att planera, med papper, penna, färger och förslag på växter ritar vi upp hur våra lådor ska se ut. Ni får också en introduktion till vad som passar och hur man förkultiverar. Maj/juni: Workshop 2. Nu har våren kommit på allvar (kanske är det nästan försommar). Om ni inte har hunnit plantera ut eller så på egen hand planterar och sår vi tillsammans. Vi tittar också hur det har gått för det som har planterats tidigare och pratar om hur man ska ta hand om växterna under sommaren.

Aug/sep: Workshop 3. Skörd. Nu växer det så att det knakar (förhoppningsvis) och vi ses för att titta hur det går och börja skörda. Denna gång lär vi oss hur vi kan ta hand om skörden, genom att laga något av den, torka den eller syra den. Vi tittar också på hur vi kan bidra till den biologiska mångfalden genom att bygga insektshotell och göra fröbomber. Vi höstsår också. Oktober: Workshop 4. Sen skörd och jordproduktion. Vi skördar sådant som kommer senare tittar på hur man kan bygga jord. Sedan förbereder vi inför hösten. Mellan träffarna. Det allra bästa är förstås att ni ses på plats och hjälper varandra men ni kan också gå till er odlingsgrupp på Facebook och ställa frågor eller ge tips. Om ni behöver hjälp med vattningen är det bra att fråga om det så att plantorna inte torkar. Om ni undrar något om skadedjur eller vad som kan ni fråga mig, via Facebook eller via chatten här. Jag delar också tips och filmer under hela året.








30 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page