Det är lätt att bli otålig när odlingslådan är klar men våren dröjer, och ännu värre om man redan har börjat plantera eller så, då kan otåligheten lätt gå över till oro. Så vad ska man göra? En positiv sak är att odlingslådor är lite varmare än marken, förhoppningsvis dröjer den värmen sig kvar över natten. Överlag går det att börja odla tidigare i odlingslådor än på bara marken.
Men ändå hur gör man när det är kallt och risken för frostnätter finns?
Har man inte börjat så är det bara att vänta och att följa SMHI:s rapporter. Förr eller senare blir dagar och nätter varma och då kan man komma igång.
En annan metod är att tillämpa kallsådd. Ofta börjar man redan på vintern men det går också att börja nu och att inte stressa med vattningen utan att låta fröna ligga i jorden utan att gro. När det sedan blir varmare börjar man vattna igen.
För den som vill komma igång tidigt, trots kyla, är det bra att så tåliga växter, här är några exempel: Kål av olika slag tål frost bra.
Gröna blad, t.ex. spenat
Persilja, timjan och salvia
Det man ska vänta med är mer känsliga växter såsom tomat, gurka, squash och aubergine, i princip allt som man har förkultiverat inomhus. Tomater till exempel behöver 5 grader på natten för att klara sig.
Om man nu ändå har fått upp frostkänsliga växter kan man täcka dem med fiberduk, en vit duk som går bra att köpa i alla trädgårdsbutiker. En sådan duk kan vara bra av många skäl, till exempel så skyddar den mot insekter. Lycka till och håll ut, snart blir det varmare!
Till vänster kallsådd som såddes i vintras (portulak), i mitten tomat som väntar på att få komma ut och som kanske mognar inne. Till höger, tomat som står ute och har blivit köldskadad, därav den gula nyansen
Comments