När man ska odla i odlingslådor, på balkong eller annanstans, kan man välja mellan att köpa färdig jord på påse eller att göra egen. När det gäller påsjord är det som sagt bra att tänka på att den är torvfri då torvbrytning orsakar en hel del klimatutsläpp. Personligen tycker jag att det är allra roligast och bäst om man kan göra sin egen jord. Dessutom slipper man att bära så mycket, samt spar in en del bilresor.
I mitt drömkvarter tänker fastighetsägaren på detta och samlar in löv och kvistar som kan användas till att göra jord lokalt, här får också de boende kompostera med bokashi (mer om bokashi i senare blogginlägg), eller ha en egen till 100% råttsäker kompost (råttor är ett problem och för att kunna kompostera måste det göras råttsäkert). En del av trädgårdsavfallet kan fastighetsägaren också skicka till en anläggning där man gör biokol och sedan kan biokolen skickas tillbaka till kvarteret. Slutligen kan fastighetsägaren se till att det finns ett upplag med vanlig enkel ogödslad "fuljord" som kan blandas med trädgårdsavfall, kompost och biokol.
Voilà de boende som odlar kan nu blanda sin egen på plats!
Själv testar jag lite hemma på balkongen och ska jämföra mellan köpt påsjord och egen jord. Till vänster är en busktomat som jag har planterat om i egenproducerad jord. Den består av bokashikompost, lite fuljord och löv. Till höger är i köpt jord. Den till höger ser kanske finare ut men det beror på hur den växte innan, nu återstår att se vilken som växer bäst, jag kommer att fota dem igen om några veckor!
Här är chili, till vänster i köpejord och till höger i egen jord, vi får se hur det går!
Här har jag planterat plommontomater och auberginer, i egenjord, vi får se hur det går!
Bilderna nedan är från vänster till höger på min bokashihink där jag blandar matavfall med bokashiströ i köket och sedan är min jordfabrik där jag nu har blandad bokashikompost och köpejord.
Comments