top of page

Pressmeddelande: Gemenskap via odling

Vår kund Olov Lindgren lyfter fram sina odlingar med oss i ett pressmeddelande.


I fyra av Olov Lindgrens fastigheter har de boende erbjudits personliga odlingslådor på sina innergårdar. Intresset har varit stort och idag blomstrar det på tidigare outnyttjade platser.

Foto: Ann Bexelius


För att öka gemenskapen mellan grannar har fastighetsbolaget Olov Lindgren i år erbjudit hyresgästerna i några av sina fastigheter att odla tillsammans.

Genom odlingarna får de boende inte bara njuta av egenodlade grönsaker utan det gynnar även biologisk mångfald. Dessutom skapas nya kontakter mellan grannarna vilket bidrar till trivsel och trygghet i området. Julia och Birgitta bor på Södermalm och har ett stort engagemang för sina odlingar.Foto: Ann Bexelius


– Man har börjat känna igen personer och hälsar på varandra. Det ger ytterligare en dimension att man lär känna varandra mer. Odlingen har fyllt ett behov som jag inte kunnat uppfylla innan, det ger något extra, det ger livskvalitet, säger Julia Silvia Da Cruz.

Odlingarna sker i samarbete med företaget Kvartersutveckling, som tagit fram konceptet Odlingslådan. Förutom lådan, jord och verktyg blir hyresgästerna också inbjudna till flera workshops under året där de får tips och coachning. Odlarna ingår även i lokala Facebook-grupper där de kan ställa frågor och dela erfarenheter och kunskap.
Foto: Ann Bexelius


– Jag har varit vid min odlingslåda varje dag och deltagit i två av tre workshops. Till Facebook-gruppen kan man vända sig om man har frågor eller till exempel behöver hjälp från sina medodlare om man inte är hemma, det är också bra, säger Birgitta Lindh.

Intresset och entusiasmen hos hyresgästerna har varit stort. Båda odlarna instämmer i att det är något glädjande att så ett frö, se det växa och ta hand om det.


– Stadsodling är ett bra sätt att föra människor samman och det är roligt att se vilket stort engagemang det varit bland de 40 odlarna och hur de inspirerar varandra. Att grannarna lär känna varandra samtidigt som vi gör våra pollinatörer glada och gårdarna blir mer levande är verkligen en win-win för alla, säger Åsa Rodin, hållbarhetsansvarig på Olov Lindgren.


35 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Kommentare


Claes Landin
Claes Landin
20. Sept. 2023

Kan bara hålla med i allt som texten berättar. Har aldrig varit känd som någon med gröna fingrar men fasen vad kul det är . Att förså inomhus och sedan plantera ute och sen skörda egna grönsaker. WOOOOW!

Gefällt mir
Susanna Elfors
Susanna Elfors
20. Sept. 2023
Antwort an

Tack Claes, vad roligt att du tycker så 😊🙏🏼 och visst är det otroligt roligt att se det växa 🌱

Gefällt mir
bottom of page