top of page

Skadedjur i odlingslådan
Ibland händer det tyvärr, att det kommer in skadedjur i odlingen. Här är några exempel samt tips på vad du kan göra åt olika skadedjur:


Samodla och tillämpa växtföljd. Genom att samodla olika växter, vilket de flesta gör minskar risken för skadedjur. Man bör också skifta från år till år


och tillämpa en växtföljd där man varvar olika typer av växter. Detta efterliknar naturen bättre där olika växter växer tillsammans.


Håll koll! Håll koll och ta bort angripna växtdelar så fort du upptäcker dem. Du kan också spola vatten på insekter om du ser dem. Vad gäller sniglar gäller det också att hålla koll och plocka bort så fort man ser dem.

Spruta på såpvatten. Har man väl fått angrepp av småkryp av olika slag, bladlöss, kvalster och trips är såpvatten en bra lösning. Det gör man genom att blanda ca en halv deciliter såpa med en liter ljummet vatten. Detta kan man sedan hälla i en sprejflaska och spreja på de drabbade växterna.


Välj rätt växter. Det finns växter som inte uppskattas så mycket av insekter och inte heller av rådjur och harar, till exempel kattmynta, lavendel, rosmarin, tagets och petunia.


Använd kaffesump eller citrusskal. Kaffesump ger surare jord som sniglar, myror och snäckor inte gillar. Även citrusskal har den effekten.


Lägg på fiberduk. En fiberduk skyddar mot insekter och mot torka.


Sätt dit en snigelkant. Om det är mycket sniglar kan man köpa en kant i trädgårdsbutiker som hindrar sniglarna att klättra över kanten.


Gör blandning av bikarbonat och såpa. Om du hittar mjöldagg på växterna (det ser ut som en vit beläggning) kan du blanda 2 teskedar bikarbonat med 2 teskedar såpa i en liter vatten och sedan spreja detta på de drabbade växterna.


Hägna in. Om det kommer rådjur eller harar kan man behöva bygga staket eller odlingstunnlar som skyddar mot rådjuren.


Otvättad ull, blodmjöl, hälla upp cd-skivor. Allt detta är sådant du kan göra för att skydda odlingen från rådjur.56 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page