top of page

Skördetider - workshop 3


Sensommar och skördetider, även om många av er kanske har skördat under hela sommaren. Det är till exempel nu som tomaterna börjar mogna och senare potatissorter och bönor. Så vad kan man göra med skörden?

Grönsaker och kryddor

När det gäller grönsaker och bär är det enklast att äta upp dem direkt, en odlingslåda ger ju sällan så mycket att detta är ett problem, men ändå, här kommer tips på vad du kan göra:

Chili

Jag har själv väldigt mycket chili på min balkong och det enklaste är ju att lägga dem i frysen och använda när det behövs. En chilisås gör man enkelt genom att blanda chili, socker, vinäger och vitlök med en mixer.


Tomater

Ett problem med tomater är att de ofta inte hinner mogna och att man kan få plocka gröna tomater. Har man tur så mognar de inomhus. Om inte ska man inte äta för mycket av dem men man kan:

  • Steka dem. Då panerar man dem med ägg och ströbröd (gärna med paprikapulver också) och steker dem.

  • Sylta dem. Gör en lag med 0,5 l vitvinsvinäger, ca 600 g socker, lite kryddor (vad man föredrar av ingefära, vitpeppar, kanelstång, chili, vaniljstång) och koka så att sockret löser sig. Rengör sedan tomaterna och gör små hål i dem och koka dem kort i två liter saltat vatten. Ta upp tomaterna ur saltvattnet och häll dem i lagen och låt dem sjuda sönder med några dl vatten och salt. Lägg tomaterna i väl rengjorda burkar och häll sedan över lagen. Låt stå svalt.

Om tomaterna är röda och fina kan man till exempel:

  • Torka tomater i ugn. Man tar sina tomater och sköljer och halverar dem. Sedan lägger man dem på bakplåtspapper med snittsidan uppåt och strör på flingsalt. Sedan får de stå längst ned i ugnen i 3-4 timmar på 100-150 grader. Kolla dem gärna efter halva tiden. Därefter lägger man de avsvalnade tomaterna i en väl rengjord glasburk och fyller på med halverade vitlöksklyftor, olja och kryddor (till exempel färsk timjan eller oregano).

Fröer

En annan sak att skörda är fröer. När kryddor, blommor med mera går i frö får man vara snabb och ta tillvara på dem och sortera dem, i små burkar i kuvert eller i vikta kaffefilter. Vissa fröer, till exempel koriander och anis, kan ju användas som frökryddor. Andra fröer sparar man som utsäde för nästa år. Att samla in krasse är enkelt, det är bara att ta de ärtstora fröerna som trillar ned och lagra dem, sen behöver man aldrig köpa krassefrö mer. För andra växter kan det vara betydligt billigare då fröerna är små och nästan osynliga. När det gäller tomater får man skära itu en tomat och sedan samla fröerna och lägga dem att torka på hushållspapper eller tidningspapper. Fröerna förvaras sedan mörkt och svalt, det är viktigt att de inte blir utsatta för fukt.


Biologisk mångfald

Med största sannolikhet har era odlingar ökat den biologiska mångfalden på gården eller uteplatsen då det innan bara var en gräsmatta, betong, asfalt eller jord där. Har ni lagt märke till fler fjärilar, bin, humlor eller andra insekter på platsen. Om ja, vilka?


Utöver att odla saker kan man göra följande:

  • Anlägga ett insektshotell

  • Göra små "minidammar", till exempel små skålar med vatten som ställs i odlingslådorna.

  • Plantera hela säsongen så att det blommar och växer både på vår och höst

  • Använd inhemska arter i planteringen

Hösten

Bara för att det är höst betyder det inte att odlingssäsongen är slut! Det finns en massa växter som kan sås från augusti och framåt och skördas under hösten. Här är några exempel:


  • Rädisor

  • Pak choi

  • Ärtskott

  • Rucola

  • Salladskål

  • Portlak

  • Mangold

  • Spenat


33 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page